Mestni laboratorij EU za energetski prehod

URBACT in Evropska pobuda za mesta soorganizirata mestni laboratorij na temo energetskega prehoda. Potekal bo 23. in 24. novembra 2023 v španskem mestu Viladecans, ki je od središča Barcelone oddaljeno 20 minut vožnje z javnim prevozom. Dobrodošli so udeleženci iz vse Evrope, zagotovljeno bo tudi simultano tolmačenje v španščino in angleščino.

V okviru projekta VILAWATT, projekta Urban Initiative Actions, je imela občina Viladecans izjemno priložnost razviti energetsko strategijo za celotno mesto ter raziskati alternative za sodelovanje prebivalcev in posodobitev stavb. S prenosnim mehanizmom v okviru programa URBACT je mesto lahko še bolj izpopolnilo ukrepe ter se hkrati učilo in izmenjevalo izkušnje s tremi projektnimi partnerji.

Delo te mreže je obravnavalo tudi možne načine izvajanja svežnja Evropske komisije Čista energija za vse Evropejce (2020), ki priznava pravice državljanov in skupnosti do neposrednega sodelovanja v energetskem sektorju.

Spoznajte prakse lokalnih učnih skupnosti, izzive pri ustanavljanju energetskih skupnosti in kako lahko pristop večnivojskega upravljanja pripomore k ustvarjanju boljših mest. Pridite in prisluhnite mestu Viladecans in številnim drugim o tem, kako narediti preskok v smeri energetskega prehoda!