EU LABORATORIJI ZA MESTA

EU laboratoriji za mesta (EU City Labs) so dogodki za izmenjavo znanja, ki jih skupaj organizirata URBACT in Evropska pobuda za mesta (EUI). Vsak laboratorij je edinstvena priložnost za spoznavanje dobrih praks mest, razvitih v okviru programa URBACT in pobude EUI ter načinov, kako so jih prilagodila in prenesla druga mesta. 

Udeleženci bodo odkrili, kako v različnih nacionalnih okoljih uvesti lokalne projekte za trajnost hrane in energetski prehod. Dogodki bodo tudi priložnost za spoznavanje gostiteljskih mest in izmenjavo mnenj z meščani o njihovih dejavnostih vključevanja in učnih skupnostih.

Trenutno so odprte prijave za EU laboratorij za mesta o spreminjanju navad za zdrav in trajnosten prehranski sistem. Prijavite se tukaj!

 

Laboratoriji za mesta o lokalnih prehranskih sistemih

Vsak laboratorij za mesta o lokalnih prehranskih sistemih bo priložnost, da se udeleženci iz vse Evrope bolje seznanijo s celostnim in sistemskim pristopom k lokalnim prehranskim sistemom ter se poglobijo v dobre prakse in znanje gostiteljskih mest z razpravami in obiski na terenu.

Niz dogodkov vključuje:

EU laboratorij za mesta o spreminjanju navad za zdrav in trajnosten prehranski sistem: 21.−22. marec 2024, Mouans-Sartoux (Francija). Gostiteljsko mesto Mouans-Sartoux je partner v partnerstvu za hrano v okviru urbane agende EU in nekdanji vodilni partner dveh URBACT mrež Biocanteens. V teh mrežah so prenašali svojo dobro prakso občinskih menz, v katerih strežejo skoraj 100-odstotno lokalno, ekološko in sezonsko hrano, v druga okolja. Odkrijte, kako lahko spreminjanje navad vodi k bolj zdravemu in trajnostnemu lokalnemu prehranskemu sistemu! Prijavite se tukaj!

EU laboratorij za mesta o javnem naročanju bolj lokalne, sezonske in trajnostne hrane: 29.−30. maj 2024, Liège (Belgija). Več podrobnosti in možnost prijave bo na voljo kmalu.

EU laboratorij za mesta o trajnostni rabi zemljišč za pridelavo hrane: lokacija in datum bosta objavljena kmalu.

 

Laboratoriji za mesta o energetskem prehodu

Laboratoriji o energetskem prehodu se osredotočajo na elemente uspešnega in pravičnega energetskega prehoda ter delijo zgodbe in dobre prakse mest, ki so v ospredju tega prehoda. Več informacij najdete tukaj.

Serija dogodkov vključuje:

EU laboratorij za mesta o energetskem prehodu #1: ta dogodek je potekal 23. in 24. novembra 2023 v Viladecansu (Španija) in se je osredotočil na prakse lokalnih učnih skupnosti, izzive pri vzpostavljanju energetskih skupnosti in na to, kako lahko pristop upravljanja na več ravneh pomaga oblikovati boljša mesta.

EU laboratorij za mesta o energetskem prehodu #2: lokacija in datum bosta objavljena kmalu.

Naslovna fotografija: Elaine Casap on Unsplash