[RAZPIS EUI] Tretji razpis za inovativne projekte

Tretji razpis za inovativne projekte v okviru Evropske pobude za mesta s proračunom okrog 90 milijonov evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj je namenjen inovativnim projektom, ki se osredotočajo na dve temi: energetski prehod in tehnologija v mestih. Razpis bo objavljen maja 2024.

Tretji razpis za zbiranje predlogov EUI – Inovativni ukrepi (EUI-IA) bo objavljen maja 2024 in se bo zaključil oktobra 2024. Vsak projekt lahko prejme največ 5 milijonov EUR sofinanciranja iz ESRR, projekt pa se mora izvajati največ 3,5 leta.

Čeprav razpis še ni uradno odprt za prijave, je priporočljivo, da mesta čim prej začnejo pripravljati svoje predloge projektov z uporabo različnih virov, ki so na voljo na strani razpisa. Koraki, s katerimi lahko začnete še pred objavo razpisa:

  • Preberite opise tem tretjega razpisa za inovativne projekte.
  • Razvijte projektno zamisel v skladu z eno od tem, ki odgovarja na lokalne izzive v vašem mestu.
  • Vzpostavite projektno partnerstvo z vzpostavitvijo stikov z ustreznimi partnerji, npr. javnimi in zasebnimi partnerji, nevladnimi organizacijami, univerzo, MSP, …
  • Začnite sooblikovati okvir delovnega načrta svojega projekta skupaj s projektnimi partnerji in deležniki.

In se prijavite na spletno informativno srečanje, ki bo 6. maja 2024 ob 14. uri!

Teme razpisa

Razpis bo financiral projekte, ki bodo v okviru tem ‘energetski prehod’ in ‘tehnologija v mestih’ zagotavljali oprijemljive primere iz resničnega življenja.

Tema 1: Energetski prehod

V okviru teme ‘energetski prehod’ je cilj evropske pobude za mesta podpreti preskušanje prenosljivih in razširljivih inovativnih rešitev v resničnih okoljih za ekonomsko izvedljiva, pametnejša in bolj integrirana lokalna energetska omrežja, ki ne povzročajo emisij ogljika in temeljijo na povpraševanju, hkrati pa opolnomočiti državljane in zainteresirane strani, da pospešijo prehod.

Tema 2: Tehnologija v mestih

V okviru teme ‘tehnologija v mestih’ je cilj evropske pobude za mesta podpreti preskušanje inovativnih rešitev, ki jih poganjajo nove tehnologije, v resničnih okoljih za boljše storitve za občane in/ali za povečanje zmogljivosti lokalnih organov za ponujanje teh storitev, in sicer s poskusi, ki bi se lahko ponovili v širšem obsegu s pomočjo naložb kohezijske politike.

Več o temah in razpisu

Avtor novice je Evropska pobuda za mesta, prevod in priredba IPoP v okviru Urbane kontaktne točke.

Naslovna fotografija: EUI