Sestanek skupine za prostorsko načrtovanje mreže NALAS

0
792

prenosV Ljubljani je v času od 10. do 11. marca potekal sestanek Delovne skupine za prostorsko načrtovanje pri mreži NALAS (Network of Assotiaations of South East Euope), ki jo gosti Skupnost občin Slovenije.low-UPLj1

Na sestanku delovne skupine je 15 prostorskih načrtovalcev iz 8 držav izmenjalo stanje na področju prostorskega načrtovanja v JV Evropi. Ugotovljeno je bilo, da se je v zadnjih dveh letih v skoraj vseh državah spremenila zakonodaja na področju prostorskega načrtovanja. Prav tako je bilo ugotovljeno, da se zakonodaja ponavlja oziroma je podobna v skoraj vseh državah. Zato je bila izpostavljena pomembnost takšne delovne skupine v mreži NALAS, saj imajo tako lokalne skupnosti možnost izmenjave izkušnje in dobrih praks v regiji. S takšno izmenjavo postanejo občine oziroma skupnosti občin močan sogovornih nasproti države, saj so okrepljene z izkušnjami iz cele JV Evrope.

Glavna tema na sestanku delovne skupine je bila vloga javnosti v procesu prostorskega načrtovanja. Izpostavljeno je bilo, da je proces sprejemanja prostorskega načrta formalen proces, kjer je vloga javnosti zelo formalna. Veliko dobrih praks izhaja iz neformale vključenosti javnosti, predvsem v delih, ki je lahko za javnost sporen.

Prav tako je bila izpostavljena vloga nevladnih organizacij, ki lahko delujejo kot mediator med investitorji oziroma občinami in prebivalci. Posebno vlogo ima namreč zaupanje, da bodo spremembe prostorskega načrta izboljšale kvaliteto življenja vseh ljudi.

UPLj6

V času sestanka je sočasno potekala razprava z državljani o krožnem gopodarstvu, ki sta ga vidila komisarka a promet Violeta Bulc in Komisar Karmenu Vella komisar za okolje, pomorstvo in  ribištvo.

UPLj5

Powered by WPeMatico

DELI