Proximity of care – urejanje prostora po meri malčkov in njihovih skrbnikov

0
88

IPoP je marca letos prejel vabilo skupine ARUP in fundacije Bernard Van Leer k sodelovanju pri izpopolnjevanju in širjenju vsebin priročnika za ustvarjanje majhnim otrokom (malčkom) in njihovim skrbnikom oziroma družinam prijaznega urbanega okolja. Malčki, to so otroci stari od 12 do 36 mesecev, so skupaj s svojimi skrbniki izpostavljeni kot posebno pomembna ciljna skupina, ker sta drugo in tretje leto otrokovega življenja ključna za njegov kognitivni, čustveni in socialni razvoj. Priročnik  Proximity of care sta si ekipi ARUP in fundacija Bernard Van Leer v osnovi zamislila za ukrepanje v posebej ranljivih (onesnaženih, prenaseljenih, nevarnih) urbanih okoljih, nato pa so sklenili, da v sodelovanju s podobno mislečimi partnerji po vsem svetu še dodatno razširijo njegovo uporabnost.

IPoP je v vabilu prepoznal priložnost, da razvije svoja prizadevanja za vključevanje otrok v urejanje prostora in da prispeva k dvigu zavedanja o potrebah otrok in njihovih skrbnikov v urejanju prostora v Sloveniji. V ta namen se je IPoP delovno povezal s kulturno okoljskim društvom Pazi!park, ki je domača vodilna organizacija na področju vključevanja otrok v načrtovanje  in urejanja prostora  in s podporo profesor dr. Ane Kučan, predstojnice Oddelka za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, aprila uspešno oddal svojo prijavo k sodelovanju. Maja je že stekel proces proaktivnega, na izbranem domačem primeru slonečega, usposabljanja pod mentorstvom organizatorjev, tekom poletja pa bo sledilo oblikovanje predloga, ki bo v primeru prepričljivosti, jeseni morda prejel tudi finančno podporo za realizacijo.

Cilj sodelovanja desetih organizacij iz različnih delov sveta v tem izvirnem programu je, da se skozi proces usposabljanja, ki ga izvajajo predstavniki ARUP in fundacije Bernard Van Leer, zavejo pomena kakovosti bivalnega okolja, odprtega prostora in prostora v stavbah, za razvoj in življenje malčkov in njihovih skrbnikov, da se dobro seznanijo z vsebinami priročnika in preverijo predlagane analitične metode in pristope v svojem okolju ter tako izboljšajo razumevanje potreb malčkov in njihovih skrbnikov v svojem kulturnem in urbanem okolju ter prispevajo tudi k izboljšanju in razvoju vsebin priročnika.

Priročnik konceptualno gleda na okolje za razvoj in življenje malčkov in njihovih skrbnikov skozi 4 dimenzije: zdravje, varnost, stimulacija in podpora ter spodbuja štiridelno obravnavo na nivoju posameznega gospodinjstva, soseske in tudi mesta. V Sloveniji, ki je del razvite Evrope in je tradicionalno zapisana sistematični strokovni skrbi za otroke in družine, predstavlja naloga poseben izziv. Ekipa IPoP in Pazi!park bo z izbiro problema skozi vodeno analizo in načrtovalski proces, v dialogu z drugimi sodelujočimi ekipami in pod mentorstvom organizatorjev iskala specifične za naše okolje in družbo aktualne izzive ter skušala pripraviti dovolj prepričljive predloge rešitev, da bo pridobila podporo organizatorjev za izvedbo.

The post Proximity of care – urejanje prostora po meri malčkov in njihovih skrbnikov appeared first on IPoP – Inštitut za politike prostora.

Vsebina na strani Proximity of care – urejanje prostora po meri malčkov in njihovih skrbnikov se avtomatsko generira s spletne strani http://ipop.si/feed/?cat=-143, z dovoljenjem avtorjev.

DELI