Otroci in mesto – Svetovni dan otroka z Placemaking Europe skupino KIDS

0
228

Kako dati otrokom glas in vlogo pri oblikovanju mest prihodnosti? Kako dvigniti zavedanje o pozitivnem doprinosu, ki ga lahko imajo mnenja otrok k družbi in še posebej k skupnosti za ustvarjanje prostora (ang. placemaking). Kot del Svetovnega dneva otroka delovna skupina za otroke, ki deluje znotraj mreže Placemaking Europe in katere del je Maja Simoneti iz IPoP, organizira spletni seminar o konceptu otrokom prijaznih mest s perspektive otrok.

 

  20. november 2020, 14.00–16.00

  Zoom (povezava bo dostopna po prijavi)

   

  Na spletnem seminarju želimo z vami deliti naše aktivnosti in ustvariti okolje za razpravo in izmenjavo znanj o delu za in z otroki. Raziskovali bomo, kako lahko oblikujemo urbana okolja in boljše prostore za otroke in skupnost. Govorci bodo predstavili organizacije iz različnih evropskih držav in širše.

  V urejanju prostora so otroci pogosto upoštevani precej poenostavljeno in normativno, zoženo na lokacije otroških igrišč. Ampak otroci se igrajo in živijo povsod v mestu, hodijo po ulicah in cestah, obiskujejo knjižnice, trgovine in gledališča. Unicefova pobuda otrokom prijazna mesta (Child Friendly Cities, UNICEF) pooseblja potrebo po tem, da se potrebe otrok celovito upošteva pri načrtovanju in upravljanju mest.

  Ustvarjanje prostora v središčno vlogo pri načrtovanju in upravljanju prostora postavlja lokalno skupnost. Pri vključevanju prebivalcev in lokalnih akterjev v vse faze procesa, od vrednotenja stanja do oblikovanja, preverjanja in uresničevanja novih rešitev, je ključna inovacija in značilnosti tega načrtovalskega pristopa.

  Ustvarjanje prostora je zato tudi enkraten okvir za vključevanje otrok v procese načrtovanja, oživljanja in preurejanja prostora. Sodelovanje otrok v proces prispeva nove, drugačne in sveže ideje, predstavlja njihove potrebe in poglede na prostor in druge uporabnike ter  prispeva k uresničevanju pravice otrok, da sodelujejo v zadevah, ki se jih tičejo.

  Pravico do sodelovanja, do sodelovanja pri zadevah, ki se jih tičejo, otrokom priznava deklaracija Združenih narodov o otrokovih pravicah (1989). Uresničevanje te pravice predstavlja velik izziv za vse podpisnice in še zdaleč ni zares dobro.

  Skupina Placemaking Europe Kids verjame, da je v ustvarjanju prostora veliko možnosti za to, da otroci pridejo do besede in pravice do sodelovanja. Na webinarju bo med drugim gostila tudi 9-letnega otroškega župana Amsterdama.

   

  Prijava na Eventbrite: https://www.eventbrite.nl/e/kids-cities-tickets-127672085645

  Povezava za Google koledar: https://calendar.google.com/event?action=TEMPLATE…

   

   

  Govorci

  Devetletni Dominik je na novo izvoljeni otroški župam Amsterdama. Skupaj z mestnim otroškim svetom želi zastopati vse otroke v mestu.

  Bas Warmerdam, ustanovitelj ConsultingKids iz Haaga, Nizozemska bo opisal delo svoje organizacije, ki organizira aktivnosti za otroke, s katerimi izkoristijo otrokov način razmišljanja in pomanjkanje ovir ter razvijajo inovativne rešitve, ki bodo organizacijam in naši družbi pomagale premagati izzive in ji omogočile razvoj.

  Urška Kranjc iz organizacije Paz! Park, Slovenija bo z nami delila primer njihovih aktivnosti z otroci, kjer razvijajo delavnice in druge dogodke, s katerimi razlagajo pomen otroških igrišč skozi oči otrok.

  Beata Patuszyńska s cityforchildren.pl, Varšava, Poljska bo z nami delila svoje izkušnje iz pogovorov z otroci, ki z njo delijo izkušnje o urbanem prostoru. Te sama nato deli z drugimi na konferencah, skozi članke in izobraževanja.

  Roel Camps iz Antwerpna, Nizozemska nam bo razložil, kako zagotavljajo, da lahko otroci in mladi delijo svoje mnenje o mestu, v katerem lahko živijo, in kako poskuša uravnotežati delo na strateškem nivoju in na terenu.

  Inéz van de Voet iz Zwolle, Nizozemska nam bo opisala svojo izkušnjo kot mama fantka z avtizmom, izzive, s katerimi se soočajo vsak dan v mestu, in njeno delo za ozaveščanje skupnosti o tem .

  Adriana Aralica iz slovenskega Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij – PIC bo razložila katere vrzeli in ozka grla se pojavljajo pri uveljavljanju otroških pravic, tudi pravice do participacije in kako bo razvoj na EU ravni nadalje izboljšal situacijo otrok po Evropi.

  Predstavitev Macieja Zacher iz Skawine, Poljska bo izhajala iz njegove perspektive kot predstavnik lokalne uprave in kot urbani aktivisti. Predstavil nam bo primer varne in trajnostne mobilnosti v šolo v malih in srednje velikih mestih na primeru Skawine.

   

   

  O Placemaking Europe in delovni skupini European Placemaking Kids

  Placemaking Europe je mreža strokovnjakov, akademikov, vodij skupnosti, akterjev na trgu in oblikovalcev politik po vseh Evropi na področju ustvarjanja prostora.

  Skupaj razvijamo in delimo znanje, preizkušamo in uporabljamo orodja, izmenjujemo ideje in aktivno oblikujemo projekte. Podpiramo in sodelujemo z organizacijami, ki želijo delati na področju ustvarjanja prostora, družbenega življenja, in boljših izkušenj v prostoru.

  Naše poslanstvo je skupaj pospešiti ustvarjanje prostorov kot način za ustvarjanje zdravih, vključujočih in ljubljenih skupnosti.

  Naša vizija je ustvariti prostore, v katerih živimo, prostore, ki jih imamo radi in ustvarjanje uspešnega, pravičnega in trajnostnega sveta z združevanjem vrednot in delovanja okoli naših javnih prostorov.

  Udeleženci naše mreže po vsej Evropi in svetu se ukvarjajo z različnimi specializiranimi temami a skupnim ciljem, da bi učinkovito usmerili prizadevanja za boljša mesta, pri čemer ustvarjanje prostorov služi kot vodilo. V naši mreži deluje 11 delovnih skupin, ki pokrivajo teme od gibanja in dobrega počutja ter podnebnih sprememb do komuniciranja o javnih prostorih in skupine za vključevanje otrok.

  Delovna skupina European Placemaking Kids se osredotoča na dobro počutje otrok ter njihovo interakcijo s prostorom in mestom. Cilj skupine je s pomočjo ustvarjanja prostorov ustvariti otrokom prijazna mesta. Naše poslanstvo je dati otrokom glas in vlogo pri odločanju za razvoj mest; ozaveščanje o pozitivnih učinkih, ki jih otrokovo mnenje lahko prinese v družbo; primerjati različne evropske resničnosti v zvezi z načrtovanjem, ki se odziva na otroke.

  Nekatere naše nedavne dejavnosti vključujejo priročnik Mesto na ravni otroških oči  (The City at Eye Level for Kids) z orodji za sooblikovanje sosesk in mestnih središč, ki so zdrava, varna, dostopna, interaktivna in spodbudna za otroke in njihove starše ter prevod raziskovalnega dnevnika za otroke, da lahko izrazijo svoja čustva med obdobjem zaprtih šol, ki se imenuje Raziskovanje doma (Exploring at home).

   

  The post Otroci in mesto – Svetovni dan otroka z Placemaking Europe skupino KIDS appeared first on IPoP – Inštitut za politike prostora.

  Vsebina na strani Otroci in mesto – Svetovni dan otroka z Placemaking Europe skupino KIDS se avtomatsko generira s spletne strani http://ipop.si/feed/?cat=-143, z dovoljenjem avtorjev.

  DELI