Ljubljana in Maribor izbrana na drugem pozivu pobude za inovativne urbane projekte

0
808

Na Evropskem tednu regij in mest, ki je potekal v Bruslju od 9. do 12. oktobra, so razglasili rezultate drugega poziva pobude za inovativne urbane projekte (UIA – Urban Innovative Actions). Med izbranimi sta kar dva projekta, iz Ljubljane in Maribora, v skupni vrednosti dobrih 7 mio evrov. Obe mesti sta uspeli z inovativnimi in pogumnimi idejami na področju krožnega gospodarstva.

Mestna občina Ljubljana bo za projekt APPLAUSE (Alien PLAnt SpEcies) – od škodljivih do uporabnih tujerodnih rastlin z aktivnim vključevanjem prebivalcev, dobila 4,1 milijon evrov. Projekt naslavlja vprašanja glede ravnanja z invazivnimi tujerodnimi rastlinami v povezavi z novimi poslovnimi priložnostmi, novimi tehnologijami, krožnim gospodarstvom in vključevanjem prebivalcev v procese odstranjevanja ter predelave tujerodnih rastlin. Mestna občina Maribor bo za projekt URBAN SOIL 4 FOOD dobila 3 milijone evrov. S projektom bodo preizkusili nov model za povečanje lokalne samooskrbe s hrano in za zmanjšanje okoljskega odtisa mesta. Poudarek bo na proizvodnji kakovostne zemlje iz odpadkov, ki nastanejo pri različnih dejavnostih v mestu, uporabi te zemlje v mestu, na primer pri urbanem vrtičkarstvu, ter na spodbujanju pridelave in porabe lokalne hrane.

Prek pobude UIA Evropska komisija podpira pilotne projekte na področju trajnostnega urbanega razvoja. V ta namen iz Evropskega sklada za regionalni razvoj komisija namenja del sredstev lokalnim oblastem za projekte, ki na inovativen način preizkušajo nove in še ne preverjene rešitve za izzive mest.

Med 206 prijavljenimi projekti iz 21 držav EU je bilo izbranih 16 projektov. Za sofinanciranje so izbirali projekte na treh področjih: krožno gospodarstvo, urbana mobilnost in vključevanje migrantov in beguncev. Pri izboru so upoštevali stopnjo inovativnosti, kvaliteto partnerstva projekta, merljivost rezultatov, možnost za prenos rešitev v druga urbana območja in kakovost delovnega načrta projekta. Evropska komisija bo za njihovo sofinanciranje namenila skupno približno 65 milijonov evrov. Projekti bodo novembra 2017 začeli z dejavnostmi, ki bodo potekale tri leta.

Nov, tretji poziv UIA bo objavljen decembra 2017 in se bo osredotočal na naslednje štiri teme urbanega razvoja: prilagajanje podnebnim spremembam, kakovost zraka, stanovanja in delovna mesta in veščine v lokalnem gospodarstvu.

Podrobnejši opisi in razlage tem so že dostopni na uradni strani pobude in bodo dokončno oblikovani v razpisu.

DELI

NAPIŠI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here