Zbiramo zgodbe dreves in vabimo na okroglo mizo o skrbi za drevesa v mestih

0
83

Za prebivalce v mestih sta urejanje zelenih površin in ravnanje z mestnim drevjem zelo pomembna. Zagotavljata kakovost bivanja ter zdravje ljudi in mestnega okolja, ki ju ne more nadomestiti nobena grajena prvina v mestu. Pravno organizacijski okvir za celovito načrtovanje in upravljanje mestnega drevja, to je drevja, ki v uličnem, parkovnem in vrtnem okolju naselij ustvarja kakovost bivanja, je trenutno šibek. Potrebe po celovitem in strokovnem delu z mestnim drevjem s časom naraščajo. Podnebne spremembe, stanje narave v mestih in javno zdravstveni problemi zahtevajo več dreves in bolj strokvono ravnanje z obstoječim drevjem. Strokovna javnost že dlje časa na odločevalce naslavlja tovrstne zahteve, doslej brez uspeha. Velikokrat na probleme opozarjajo tudi prebivalci in nevladne organizacije s pomočjo medijev in različnih pobud.

Vse, ki vas vznemirja ravnanje z mestnim drevjem, vabimo, da nam posredujete kratke spodbudne zgodbe dreves, ki vas tako in drugače navdihujejo. Zgodbe zbiramo do 15.10.2020.

Zgodbe dreves bomo smiselno sestavili in predstavili na Okrogli mizi z naslovom “Kako skrbimo za drevesa v mestih”, ki bo dne 2.11.2020 predvidoma ob 17. uri v Stari elektrarni v Ljubljani (potekala bo v živo in preko spletne povezave). Okroglo mizo pripravljata Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC in IPoP – Inštitut za politike prostora s podporo Ministrstva za okolje in prostor. Namen dogodka je povečati zavedanje o koristi mestnih dreves za naše zdravje in okolje med prebivlaci in odločevalci, izpostaviti pomen strokovnega ravnanja z drevesi ter oblikovati predloge za izboljšanje pgojev za načrtovanje in upravljanje mestnega drevja.

Prispevajte zgodbo drevesa

Zgodbe in fotografije (max. 2) lahko pošljete tudi na nina.plevnik@ipop.si. Zapisi bodo ostali anonimni, prav tako kot tisti, oddani preko spletnega obrazca. Naj drevesa predstavijo svojo zgodbo sama.


K pošiljanju zgodb vas vabita IPoP – Inštitut za politike prostora in Pravno-informacijski center nevladnih organizacij – PIC v okviru projekta Kako skrbimo za drevesa v mestih, ki ga financira Ministrstvo za okolje in prostor.

Foto: Erich Westendarp na Pixabay

 

The post Zbiramo zgodbe dreves in vabimo na okroglo mizo o skrbi za drevesa v mestih appeared first on IPoP – Inštitut za politike prostora.

Vsebina na strani Zbiramo zgodbe dreves in vabimo na okroglo mizo o skrbi za drevesa v mestih se avtomatsko generira s spletne strani http://ipop.si/feed/?cat=-143, z dovoljenjem avtorjev.

DELI