Z ljubeznijo nam mestoM

0
208

Piramida, grič ki se vzpenja nad mestom Maribor, je globoko zasidran v zavesti meščanov, saj se je na njem začela pisati zgodovina mesta. A potencial griča z njegovim mestnim vinogradom, ostanki gradu in prijetnimi sprehajalnimi potmi v naravi vsekakor ni dovolj izkoriščen. Zato so se to pomlad začele v povezavi s Piramido izvajati nekatere dejavnosti, ki želijo opozoriti na pomembnost mestnega griča za občane in odpreti razpravo o Piramidi med meščani.

Društvo Hiša! je že v okviru marčevskega Festivala sprehodov pozornosti občanov, občine, stroke in drugih usmerila na Piramido. Na okrogli mizi (29.3.), na katero so bili povabljeni strokovnjaki in deležniki, se je razpravljalo predvsem o problemih lastništva, propadanju ostankov gradu in o problemih, s katerimi se srečujejo vinogradniki, ki obdelujejo mestni vinograd. Okrogla miza je minila v pozitivnem vzdušju in pokazalo se je, da je veliko ljudem mar za Piramido in da so pripravljeni razmišljati o nadaljnjih korakih, ki bi izboljšali Piramido.

Zgodba Piramide pa se je nadaljevala s čistilno akcijo, ki jo je teden po dogodku organizirala Mestna občina Maribor. IPoP in društvo Hiša! nadaljujemo z aktivnostimi v mesecu maju, ko načrtujemo serijo dogodkov o Piramidi. Predvsem bomo spodbujali sodelovanje med stroko, prebivalci in predstavniki Mestne občine Maribor, ter tako pristopiti k oblikovanju skupne vizije Piramide in s tem pripraviti podlago za nadaljne aktivnosti na tem območju.

Naslednji v seriji dogodkov o Piramidi bo v petek, 10. maja ob 17.00, v obliki sprehoda s prebivalci po Piramidi. Na sprehodu bomo prepoznavali izzive Piramide, si izmenjevali zgodbe o njej in skupaj poiskali ideje, kako bi lahko mestni grič prebivalcem mesta ponudil še več.

 

Dogodki in delavnice se odvijajo v okviru projekta Prostor javnosti – partnersko urejanje prostora. IPoP v partnerstvu z društvom Hiša! in v sodelovanju z Mestno občino Maribor v mesecu maju organizira dogodke s katerimi želi začeti plesti zgodbo partnerskega urejanja območja Piramida. Več o projektu

The post Z ljubeznijo nam mestoM appeared first on Inštitut za politike prostora.

Vsebina na strani Z ljubeznijo nam mestoM se avtomatsko generira s spletne strani http://ipop.si/feed/?cat=-143, z dovoljenjem avtorjev.

DELI