Več kot cesta do mesta: pobude in predlogi za trajnostno urbano regeneracijo Vodnikove ceste

0
165

V založništvu IPoP – Inštituta za politike prostora in iniciative Uredimo Vodnikovo je s podporo Mestne občine Ljubljana oktobra 2018 izšla publikacija Več kot cesta do mesta, ki opisuje pobude in predloge za pešcem in kolesarjem prijazno prenovo Vodnikove ceste v Ljubljani. Iniciativa Uredimo Vodnikovo je pred tremi leti prvič opozorila, da je obstoječa ureditev Vodnikove ceste s poudarjeno avtomobilskim značajem v vedno bolj izrazitem nasprotju s preobrazbo mesta Ljubljana v sodobno trajnostno mesto. Obrnila se je na Mestno občino Ljubljana in Četrtno skupnost Šiška ter zlasti prek slednje vzpostavila tvorno sodelovanje pri nadaljnjih aktivnostih za preobrazbo vpadnice v sodobno mestno cesto.

V dobrih dveh letih je ob podpori Četrtne skupnosti Šiška, strokovnih organizacij, zlasti IPoP, ter mnogih lokalnih akterjev – naj izpostavimo vsaj vlogo Vodnikove domačije – organizirala vrsto dogodkov, s pomočjo katerih je ozaveščala o urbanistični problematiki, odpirala javno razpravo o problemih in možnih rešitvah, ter predvsem povezovala lokalno skupnost prebivalcev in drugih akterjev ob cesti. Dva ulična festivala, garažna razprodaja, trije urbani sprehodi Jane’s Walk, delavnica s prebivalci ter sodelovanje s Fakulteto za arhitekturo so bili doslej najbolj vidni rezultati delovanja iniciative.

Z načinom delovanja, ki pobude s strani prebivalcev ob podpori strokovnih organizacij poveže s formalnimi nosilci lokalne samouprave in mestno upravo, na eni strani ter z odprtim delovanjem ter krepitvijo lokalne skupnosti na drugi strani, iniciativa Uredimo Vodnikovo predstavlja zanimiv primer, ki bi lahko predstavljal vzor tudi za marsikatero drugo pobudo v mestu in drugod.

 

Dostop do publikacije

The post Več kot cesta do mesta: pobude in predlogi za trajnostno urbano regeneracijo Vodnikove ceste appeared first on Inštitut za politike prostora.

Vsebina na strani Več kot cesta do mesta: pobude in predlogi za trajnostno urbano regeneracijo Vodnikove ceste se avtomatsko generira s spletne strani http://ipop.si/feed/?cat=-143, z dovoljenjem avtorjev.

DELI