Šolska ulica bo tudi zjutraj vesela

0
222

Starši, kako ste vi hodili v šolo? Najverjetneje ste hodili v šolo peš z vrstniki. Raziskave kažejo, da je 30 let nazaj preko 90 % otrok na tak način prišlo v šolo. Danes so avtomobilski zastoji v okolici šol nekaj običajnega. V šolo peš hodi bistveno manjši delež otrok, vendar ne za to, ker si ne bi želeli, ampak ker se staršem pogosto njihova pot do šole zdi prenevarna.

Dve izvedbi sobotne Odprte ulice na škofjeloški Šolski ulici sta za nami. Koncept je preprost, omogočiti bolj varen prihod v šolo in prijetnejše ter zdravju prijaznejše sprehode med mestnim jedrom ter območjem nekdanje vojašnice. Približuje se izvedba jutranje Odprte ulice, v delovnih dneh od 16. do 22. septembra 2020, v času jutranje konice med 7.15 in 8.15, ko bo Šolska ulica namenjena otrokom, ki prihajajo v šolo.

Preberite več o Odprti ulici tukaj.

Vožnja otrok z avtomobilom v šolo je slaba za vse: preveč avtomobilov pred šolo slabša prometno varnost za otroke, ki pridejo peš. Če starši otroke vozijo v šolo, to slabo vpliva na zdravje otrok, saj se premalo gibljejo. Onesnaženje zraka zaradi prometa vpliva na razvoj bolezni dihal. To je posebno  problematično prav pri otrocih.  Hkrati pa ankete, izvedene med učenci, kažejo, da je zelo malo otrokom všeč, da jih starši peljejo z avtom. Raje gredo s kolesom, peš, s skirojem oziroma s prijatelji. Tudi učitelji si želijo, da bi več otrok hodilo v šolo aktivno. Otroci, ki jih starši pripeljejo v šolo so manj zbrani pri pouku. Le-ti nimajo možnosti jutranjega klepeta s sovrstniki, da bi jim povedali o dogodivščinah preteklega dne.

Najboljše za naše otroke je manj avtov pred šolo.

Poleg sobotnih Odprtih ulic s programom, se bo izvedla Odprta ulica v jutranji konici v delovnih dneh od 16. do 22. septembra 2020. Na tak način bo zagotovljena varna pot tudi za najmlajše prometne udeležence, ki se bodo lahko po Šolski ulici sprehodili sami oz. v družbi svojih prijateljev. V tuji praksi imenujemo zapiranje prometa v času prihodov otrok v šolo šolska ulica (angl. School streets).Za ta namen bo organiziran  Pešbus, ki je na OŠ Škofja Loka-Mesto že stalnica. Za tiste, ki živijo bolj daleč in jih starši pripeljejo v šolo, bodo urejena postajališča, tako imenovane točke Poljubi in odpelji. To so posebej označena varna mesta na katerih  starši lahko  odložijo otroke, jih poljubijo in se odpeljejo, otroci pa pot do šole nadaljujejo sami ali pa se pridružijo posebni Pešbus »shuttle« liniji.

Ravno otroci so najbolj pogosti uporabniki Šolske ulice – poleg šolskih otrok so na ulici vsakodnevno tudi vrtčevski otroci, ki se sprehodijo od Vojašnice do mesta. Tudi njim želimo omogočiti zdravo pot do vrtca.

 

Odprta ulica je aktivnost projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstev Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.

Avtor fotografij: Andrej Tarfila

The post Šolska ulica bo tudi zjutraj vesela appeared first on IPoP – Inštitut za politike prostora.

Vsebina na strani Šolska ulica bo tudi zjutraj vesela se avtomatsko generira s spletne strani http://ipop.si/feed/?cat=-143, z dovoljenjem avtorjev.

DELI