Skupnostna pomoč v času virusa

0
45

Kako si skupnosti, soseske,ulice in kraji pomagajo med seboj v času epidemije?

V težkih situacijah, kot je epidemija koronavirusa, je skupnostna in sosedska pomoč lahko ključna. Rešuje lahko življenja. 

Pred dobrimi dvajsetimi leti je vročinski val močno prizadel ameriški Chicago. Bilo je veliko smrtnih žrtev, ampak veliko več v tistih soseskah, v katerih so bili prebivalci slabše povezani.

Zato bi radi spodbudili skupnosti, da si v času koronavirusa med seboj pomagajo. Pod geslom “Moč skupnosti” bomo vsak dan objavili en nov primer pomoči v skupnosti.

Primere zaenkrat iščemo po spletu, a verjamemo, da jih je veliko tudi v vaši skupnosti. Prosimo, da nam na ipop@pop.si sporočite primere iz vaše ulice, bloka, kraja ali vasi. Lahko jih vpišete kar v tale spletni obrazec. Lahko gre za primer medsebojne pomoči ali za novo obliko sodelovanja, ki enostavno polepša dan vaši skupnosti – recimo koncert na balkonu. Tako ne boste pomagali le vašim sosedom in znancem, ampak tudi sosedom sosedov ter znancem od znancev.  

 

 1. (Lokalne) skupine za medsebojno pomoč na družbenih omrežjih

Kraji, soseske, ulice širom sveta vzpostavljajo strani na socialnih komunikacijsih omrežjih (Facebook, Viber) za medsebojno pomoč. Na strani se ljudje dogovarjajo za različne oblike pomoči in si delijo informacije.

S hitrejšim pretokom lokalnih infomacij in vzpostavljanjem lokalnega stika med tistimi, ki rabijo pomoč in tistimi, ki lahko pomagajo, se tako krepi solidarnost in skupnosti duh.

Primer tovrstnih strani v Kanadi: https://tinyurl.com/txkzobo

Primer tovrstnih strani v Veliki Britaniji: https://tinyurl.com/uot2g9g

Avtor naslovnice:  Gordon Johnson iz Pixabay 

The post Skupnostna pomoč v času virusa appeared first on IPoP – Inštitut za politike prostora.

Vsebina na strani Skupnostna pomoč v času virusa se avtomatsko generira s spletne strani http://ipop.si/feed/?cat=-143, z dovoljenjem avtorjev.

DELI