Ministrica Irena Majcen na predstavitvi slovenskega prevoda Nove urbane agende

0
459

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen se je včeraj, na Svetovni dan Habitata, udeležila predstavitve slovenskega prevoda Nove urbane agende okrogle mize o vlogi in prihodnosti slovenskih mest, ki sta potekali v organizaciji Ministrstva za okolje in prostor (MOP), Društva krajinskih arhitektov Slovenije ter Društva urbanistov in prostorskih planerjev Slovenije. Nova urbana agenda je dokument, ki na svetovni ravni opredeljuje ključno vlogo mest vseh velikosti za doseganje ciljev trajnostnega razvoja. Gre za globalno politično zavezo in skupno vizijo držav članic Združenih narodov za spodbujanje trajnostnega urbanega razvoja. Sprejeta je bila lani oktobra na Tretji svetovni konferenci Združenih narodov o stanovanjih in trajnostnem urbanem razvoju v Ekvadorju.

Nova urbana agenda je tako tesno povezana z Agendo za trajnostni razvoj do leta 2030, ki prav tako izpostavlja pomen oblikovanja trajnostnih mest in naselij kot enega izmed sedemnajstih ciljev trajnostnega razvoja. Načela in zaveze obeh dokumentov so v skladu z dolgoletnimi prizadevanji na področju prostorskega razvoja in okolja. Ministrica je med drugim poudarila da, »se tudi v Sloveniji vedno bolj zavedamo pomena naših mest in si hkrati prizadevamo, da se pri njihovem razvoju ravnamo po načelih trajnostnega razvoja. Verjamem, da le ustrezen razvoj mestom lahko omogoči, da bodo opravljala vlogo nosilca družbenega in gospodarskega napredka, od načina njihovega razvoja pa je odvisno tudi, kakšno bo naše okolje v prihodnosti. Nova urbana agenda nam je v spodbudo in dobra priložnost, da ponovno razmislimo, kako razvijamo slovenska mesta in skupaj najdemo najboljše rešitve za izzive, zlasti okoljske in socialne. Z dogodki, kakršen je današnji, na ministrstvu želimo še bolj povezati različne resorje, občine, mesta in stroko, da bi resnično omogočili dolgoročen, celovit in trajnosten prostorski in urbani razvoj pri nas.»

Na enega od pomembnih vidikov prostorskega in urbanega razvoja, ki je prav tako poudarjen v Novi urbani agendi, se osredotoča tudi letošnji osrednji slogan Meseca prostora – »Zeleni prostor povezuje«, s katerim se izpostavlja pomembne in raznolike vloge, ki jih imajo zeleni prostori. Ti v naših mestih spodbujajo druženje in zdrav način življenja ter povečujejo kakovost bivanja, omogočajo uspešnejša družbeni in gospodarski napredek, ne nazadnje pa zagotavljajo kakovostno okolje v mestih in okolici.

Do konca meseca oktobra se bodo v različnih krajih Slovenije zvrstile konference, okrogle mize, razstave, izobraževanja, delavnice za otroke in mlade, ki obravnavajo vprašanja prostorskega in urbanega razvoja, načrtovanja in urejanja prostora, arhitekture, graditve in stanovanj.

Nova urbana agenda

DELI

NAPIŠI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here