Kako Nizozemska s transparentnim vrednotenjem nepremičnin krepi zaupanje davkoplačevalcev

0
237

Pretekli mesec so na Nizozemskem zagnali spletno stran, na kateri bo v kratkem lahko vsak preveril vrednost vseh zasebnih nepremičnin v državi. Informacija je zelo koristna za tiste, ki kupujejo hišo in iščejo nepremičnine primerljivih vrednosti. Zanimivo je tudi, če hočete vedeti, koliko je vredna sosedova hiša.

Spletna stran je stranski produkt enega najbolj sofisticiranih sistemov za vrednotenje nepremičnin. In dokaz za visoko stopnjo transparentnosti in zavezanost k vključevanju prebivalcev v sistem obdavčitve nepremičnin. Nizozemska je lahko vzor vsakemu mestu, regiji ali državi, ki davek na nepremičnine že ima ali pa šele razmišlja o njegovi uvedbi.

Nizozemska informacije o vrednosti nepremičnin in davkih obravnava kot javno dobro. Lokalne uprave odgovornost za aktualnost podatkov delijo s prebivalci in podatke redno posodobljajo, ne samo, kadar tako oceni politika. Z izboljšanjem kakovosti ocen nepremičnin se je število pritožb na obračun davka zmanjšalo, povečalo pa se je zaupanje javnosti v pravičnost sistema.

»Sistem ni nastal čez noč, ampak smo ga kar nekaj časa postopoma razvijali,« pravi Ruud Kathmann, član uprave neodvisnega telesa, ki nadzoruje vrednotenje nepremičnin na Nizozemskem, Council for Real Estate Assessment. »In še vedno se razvija,« dodaja.

Več …

fullscreen_capture_1142016_55953_am

Vsebina na strani Kako Nizozemska s transparentnim vrednotenjem nepremičnin krepi zaupanje davkoplačevalcev se avtomatsko generira s spletne strani http://ipop.si/feed/?cat=-143, z dovoljenjem avtorjev.

DELI