3. kongres slovenskih občin

0
272

Ko smo pred tremi leti zagnali, pripravili in izvedli prvi kongres slovenskih občin, smo si želeli, da bi se v dveh dneh srečanja bolje spoznali, razmišljali o tegobah in izzivih vodenja občin, odnosih z državo, politiko. Lani so kongres pripravila vsa tri združenja slovenskih občin (SOS, ZOS in ZMOS) in dokazala, da smo lahko skupaj uspešni. Nastavili smo ogledalo sebi in državi. Pogovarjali smo se s  predsednikoma države in vlade, Borutom Pahorjem in takrat novoizvoljenim Marjanom Šarcem, številnimi ministri, najpomembnejšimi snovalci občinske politike in številnimi razmišljujočimi ljudmi iz univerzitetnih logov. Kdo si ni zapomnil nastopa profesorja Janeza Koželja, ko je razmišljal, kako ljudem dolgoročno izboljšati bivanje v mestih, vaseh, ali izjemne razprave o turizmu in občinah, v kateri so sodelovali vsi najvidnejši predstavniki te panoge. In takšnih je bilo v dveh dneh veliko. O kakovosti, iskrivosti razprav, sporočilnosti najbolje govori medijska odmevnost. Bila je izjemna. Sporočila so prišla do ljudi, katerim so bila tudi namenjena.

Prvega in drugega oktobra se bomo ponovno srečali. Vse slovenske občine, združene v SOS, ZOS in ZMOS. Razmišljali bomo o človeku, državljanu, občanu. Je kaj pomembnejše od njega? Mar ni vse zaradi njega? Država, občine, banke, bolnišnice, kapitalisti, cerkve. Veliko modrih ljudi je v tej državi, v naših občinah, veliko dobrih praks, briljantnih in že preizkušenih idej. Povabili bomo te ljudi, da predstavijo svoje stvaritve in ideje. Predsednika in ministri so lani veliko povedali in napovedali. Ob letu osorej bomo skupaj odgrnili tančico resničnosti.

V kratkem vam bomo predstavili podrobnejši program kongresa. Vas pa že danes vabimo, da si rezervirate čas ter se nam pridružite v Rimskih Toplicah 1. in 2. oktobra.

(Piše: Leo Kremžar, predsednik programskega sveta)

Vsebina na strani 3. kongres slovenskih občin se avtomatsko generira s spletne strani https://skupnostobcin.si/dogodki/feed/, z dovoljenjem avtorjev.

DELI

NAPIŠI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here